El glaucoma: la primera causa de pèrdua visual irreversible

A nivell mundial, el glaucoma és la primera causa de pèrdua visual irreversible. Es tracta d’un conjunt de malalties que generen dany progressiu del nervi òptic. Aquesta malaltia crònica és causada per la mort primerenca de les cèl·lules ganglionars de la retina.

Què és el glaucoma?

El glaucoma produeix la reducció del camp visual del pacient. Una de les principals causes que deriven en aquesta malaltia és la hipertensió ocular. No obstant això, encara que algunes persones pateixen de pressió intraocular elevada no arriben a desenvolupar glaucoma. En canvi, altres pacients amb valors regulars (inferiors als 21 mm Hg de pressió) poden desenvolupar la malaltia.

L’origen d’aquesta complexa malaltia visual és poc conegut. Es determina que la predisposició genètica és determinant en l’aparició de diversos tipus de glaucoma, com ara el primari d’angle obert (familiar), el congènit (que apareix en els primers mesos de vida) i el juvenil.

Almenys el 50% dels pacients amb glaucoma no sap que ha desenvolupat la malaltia, ja que no solen patir símptomes com dolor o disminució brusca de la capacitat visual. Generalment, es tracta d’una anomalia silenciosa. A continuació, enumerem quins són els símptomes que poguessin manifestar-se en alguns pacients:

  • Pèrdua de la visió lateral o central de el camp visual
  • Enrogiment dels ulls
  • Visió borrosa

En alguns casos també poden manifestar centelleigs al voltant de les llums, nàusees, vòmits i fins i tot dolor intens als ulls.

L’única manera de prevenir el glaucoma és el diagnòstic primerenc de la malaltia. Només així és possible tractar-la per reduir la seva evolució. Es recomana anar a revisió oftalmològica cada dos anys al complir els 40 anys d’edat, ja que és en aquesta etapa que inicia el procés degeneratiu de l’ull.